17 oktober 2018

Wie stress ervaart doet er goed aan de emmer te vullen met een lekker warm sopje en eens fijn de badkamer een beurt te geven. Want, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Zuid-Californië, schoonmaken zorgt voor een ontspannen gevoel. 

Schoonmaken geeft het gevoel dat je controle hebt

Het Belgische dagblad HLN bericht over de Amerikaanse studie en komt tot de conclusie dat het zien van een huis dat smetteloos schoon is, alle zorgen van de voorbije dag lijkt te laten verdwijnen. Dat komt volgens de krant, omdat schoonmaken je het gevoel geeft dat je controle hebt over je omgeving, en wat er daarin gebeurt. “Ons leven zit boordevol onzekerheden, en van veel dingen hebben we de uiteindelijke afloop niet in de hand”, zegt assistent professor psychologie Darby Saxbe daarover. “Maar gelukkig kunnen we wel bepalen hoe schoon onze woning is. Bovendien is het ook zo dat rommel in huis erg afleidend werkt, en ervoor kan zorgen dat we steeds het gevoel hebben dat er nog heel wat karweitjes op ons liggen te wachten. Wat op zijn beurt ook weer voor de nodige stress zorgt.”

Vrouwen die hun huis een stressvolle omgeving vinden, voelen zich vaker depressief

Een opgeruimd huis zorgt nog een ander stressverlagende factor. Wie zijn huis op orde heeft, hoeft niet eindeloos in laatje en bakjes te zoeken naar zijn huissleutels, de afstandsbediening of andere zaken die we vaak kwijt zijn. Ook blijkt uit het onderzoek van Saxbe dat vrouwen die hun huis een stressvolle omgeving vinden zich door de dag heen vaker gedeprimeerd voelen.

Het is een kwestie van evolutie

Het is een kwestie van evolutie die verklaart waarom schoonmaken een gunstig effect heeft op onze gemoedstoestand, zo blijkt. De onderzoeker stelt dat ons brein een natuurlijke voorkeur heeft voor voorspelbare dingen. “We weten graag wat er gaat gebeuren, omdat het ons toestaat om op een stressvrije manier te overleven.” En andersom zorgt een chaotische of onvoorspelbare situatie juist voor stress en onveiligheid. Kortom, elke dag even met de poetslap of stofzuiger door het huis en u gaat fluitend door het leven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *